czwartek, Lipiec 16, 2020

Nietolerancja glutenu – jakie produkty wybierać?

gluten

Nietolerancje pokarmowe to problem dotykający ludzi w każdym wieku. Do szczególnie uciążliwych należy nietolerancja glutenu, która zazwyczaj objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, i nie tylko. Produkty bezglutenowe, pozwalają jednak ograniczyć wyrzeczenia do minimum i cieszyć się zróżnicowaną dietą i zdrowiem jednocześnie.

Nietolerancja glutenu – objawy

Nietolerancja glutenu to problem dotyczący znacznej części społeczeństwa, niestety wiele ludzi zwyczajnie o tym nie wie, nie łącząc nieprzyjemnych dolegliwości ze swoją dietą. Alergia na gluten objawia się na wiele sposobów, a między innymi:

  • wzdęcia i bóle brzuchy,
  • spadki energii, ciągłe zmęczenie i senność,
  • zgaga, mdłości, biegunki,
  • drętwienie kończyn, drżenie mięśni, wypryski na twarzy.

Zaobserwowanie u siebie podobnych objawów, jest dobrym powodem do zrobienia sobie odpowiednich badań, by stwierdzić nadwrażliwość na gluten lub jej brak. Jeśli wynik potwierdzi obecność nietolerancji glutenu, warto zmienić swoją dietę, wprowadzając do menu produkty bezglutenowe.

Produkty bezglutenowe – gdzie ich szukać?

Osoby cierpiące na celiakię mają dziś o wiele większy wybór produktów bezglutenowych niż kilka lat temu. Pozbawiony glutenu chleb, ciastka, czy makaron można znaleźć w większości marketów. O czym należy pamiętać, zmieniając swoją dietę? Gluten zawarty jest w zbożach, głównie pszenicy, co za tym idzie, w trosce o swoje zdrowie warto bezwzględnie unikać zarówno białego, jak i żytniego pieczywa. Niewskazane jest również spożywanie zwykłego makaronu i płatków śniadaniowych. Najlepiej, aby podstawą naszej diety stały się produkty bezglutenowe z natury, czyli: mięso, nabiał, jajka, ryby, zdrowe tłuszcze, większość warzyw i owoce. Robiąc zakupy w markecie, warto uważnie czytać składy zamieszczane na etykietach produktów, na wielu z nich widnieje informacja o tym, czy dana rzecz zawiera gluten.

Efekty diety bezglutenowej

Jakich efektów można spodziewać się po dłuższym, czasie stosowania diety bezglutenowej? Wykluczenie z codziennego menu wysoko przetworzonej żywności, białego pieczywa, makaronu, z pewnością pozwoli osobom z nietolerancją glutenu pozbyć się większości objawów, jakie dotąd im dokuczały. Warto pamiętać jednak o urozmaiceniu swojej diety, wiele marketów posiada całe regały poświęcone produktom bezglutenowym, co daje możliwość znalezienia zdrowych zamienników spożywanej przez nas żywności. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą również stracić zbędne kilogramy, dzięki sprawniejszemu trawieniu.

Jak zwiększyć swój poziom koncentracji w pracy?

0
Jak zwiększyć swój poziom koncentracji w pracy

Przemęczenie organizmu może skutkować obniżaniem się poziomu koncentracji. A przecież w pracy zawodowej twój mózg musi działać „na pełnych obrotach”. Na szczęście istnieją sposoby na odzyskanie jasności umysłu. Warto je poznać!

Czym jest próchnica butelkowa i jak ją leczyć?

próchnica butelkowa

Radość, bo zostaliście Państwo rodzicami, to piękny czas, ale i niestety pojawiają się dodatkowe obowiązki.

Jasne, teoretycznie jesteśmy na to przygotowani, ale praktycznie nie każdy ma wyrozumiałego szefa, babcie i dziadka na miejscu, czas, cierpliwość, jesteśmy tylko ludźmi mamy lepsze i gorsze dni.

Po co ja o tym pisze? To oczywiste.

Pamiętajmy jednak, że mamy mówić o próchnicy butelkowej,  chorobie za której rozwój i dynamikę my kochani rodzice niestety odpowiadamy.

Jest to bakteryjna choroba tkanek twardych zęba (szkliwa i zębiny), która może się pojawiać się już nawet u niemowląt i dotyka obecne w buziaku zęby mleczne.

Najczęstsze przyczyny to:

– zbyt długie, a szczególnie nocne karmienie dziecka butelką pełną słodkości

– sztuczne dosładzanie pokarmów (każdy lubi słodkie rzeczy)

– konsystencja pokarmu i jego przyklejanie do zębów (dzidziuś grzecznie zjadł i idzie spać, a my w nagrodę również możemy odpocząć)

– zbyt rzadkie lub nieumiejętne czyszczenie ząbków

Na efekt nie trzeba z reguły długo czekać, na zębach odkłada się płytka bakteryjna, dochodzi do demineralizacji szkliwa i piękny uśmiech dziecka zaczynają szpecić białe lub czarne plamki zlokalizowane głównie na zębach przednich.

Pamiętajmy również, że robale zębowe nie ograniczą swojego działania tylko do zębów przednich, w perspektywie zaatakują zęby boczne i w konsekwencji pojawią się kolejne ubytki próchnicowe, a płacz dziecka przy spożywaniu pokarmów, niechęć do jedzenia i picia stanie się „normą”.

Co robić?

W tempie mocno przyspieszonym umówić wizytę z lekarzem dentystą, tylko którym?

Na pewno takim, który legitymuje się doświadczeniem w pracy z dziećmi i uwaga ma dobry kontakt z rodzicami.

Leczenie próchnicy butelkowej to ogromna lekcja pokory dla rodziców, muszą sobie uświadomić że zrobili coś źle ( nieświadomie), przemyśleć i zmienić diametralnie swoje postępowanie.

Profilaktyka, leczenie i utrzymanie wyników leczenia to cel nadrzędny zespołu Pacjent-Rodzice-Lekarz dentysta.

Rola lekarza:

– jeżeli plamy są niewielkie i nieliczne o białawym zabarwieniu (demineralizacja szkliwa) powinien wystarczyć zabieg fluoryzacji, zalecenia dotyczące odpowiedniej higieny jamy ustnej dziecka oraz modyfikacja nawyków żywieniowych

– jeżeli plamy są czarne (próchnica doszła do głębszych warstw zęba) bardzo często stosowany jest zabieg impregnowania zębów roztworem azotanu srebra, a jeżeli jest taka możliwość techniczna – klasyczne plombowanie. Impregnacja jest skuteczną metodą leczenia, ale powoduje trwałe ściemnienie zębów, przez co dziecko i jego uzębienie nie wygląda estetycznie a komfort psychiczny małego pacjenta spada.

– jeżeli proces próchnicowy jest mocno zaawansowany i ww. metody będą nieskuteczne, może dojść do konieczności usunięcia zębów i leczenia ortodontycznego w przyszłości.

Rola rodzica:

nie należy zbyt długo karmić dziecka butelką

– nie dosładzać pokarmów

– nie dopuszczać do tego, żeby dziecko zasypiało z butelką, gdyż w takiej sytuacji kontakt zębów z pokarmem znacznie się wydłuża

– stopniowo wprowadzać korzystanie z łyżeczki

– nie oblizywać smoczków, łyżeczek dla dzieci, gdyż narażają one dzieci na infekcje bakteryjne

– trzeba dbać o prawidłową higienę jamy ustnej dziecka, należy przemywać dziąsła zwilżonym przegotowaną wodą gazikiem, a pojawiające się zęby mleczne należy myć ostrożnie szczoteczką z miękkim włosiem

– przyzwyczaić dziecko do picia niegazowanej wody mineralnej.

Artykuł powstał na bazie komentarza specjalistów z Ortoprotex.pl

Ekologiczne produkty – uważaj na podróbki!

0
ekologiczne produkty
fot. pexels.com

Zdrowa, ekologiczna żywność jest coraz bardziej popularna. Sam trend zdrowego odżywiania się zyskuje na popularności i staje się coraz bardziej powszechny. Niestety wiele marek wykorzystuje tę popularność i wypuszcza na rynek produkty, które nazywa ekologicznymi, a takie wcale nie są. Dowiedz się, jak uniknąć fałszywek!

Zobacz też: https://www.citeam.pl/swiateczne-sniadanie-coraz-wiecej-produktow-ekologicznych-zagosci-na-wielkanocnych-stolach/

Specyficzna nazwa

Wiele marek nadaje produktom nie ekologicznym nazwę, która podczas wymawiania brzmi jakby produkt był ekologiczny, bio, zdrowy itd. Jest to celowy zabieg, który jest bardzo ściśle związany z ograniczonymi funkcjami poznawczymi, jakie ma nasz mózg. Nie chodzi tutaj o to, że ktoś jest nieinteligentny, przeczyta nazwę, która nawiązuje do czegoś zdrowego i uzna, że dany produkt taki właśnie jest. Chodzi tutaj raczej o to, że robiąc zakupy na szybko lub nie mając świadomości triku, o którym teraz ci opowiadamy, ktoś weźmie produkt do ręki i zwyczajnie wrzuci go do koszyka, bo umysł podpowie mu, że skoro szukał produktu eko, a w nazwie jest ta formuła, to ten produkt na pewno taki jest. Niestety patrząc na skład produktu, zakład produkcji czy certyfikaty, których brakuje można się zorientować, że produkt wcale nie jest ekologiczny i zdrowy.

Zasłanianie się certyfikatami

Tak naprawdę jest jeden główny certyfikat, który potwierdza, że produkt jest ekologiczny. To certyfikat bio, który jest ukazany w postaci zielonego listka. To tak naprawdę ten znaczek powinien nas, jako konsumentów, przekonywać do tego, że produkt jest zdrowy i ekologiczny, a nie inne oznaczenia. Nawet jeśli na produkcie jest napisane, że produkt jest zdrowy, pochodzi z ekologicznych upraw, a nie ma na nim zielonego listka to niestety nie jest prawdą, że produkt jest zdrowy. Wiele marek zaznacza, że ich produkt ma inne ważne certyfikaty. Tak naprawdę jeśli wpiszesz w Google ich znaczenie, zobaczysz, że nie są to żadne specjalne certyfikaty, ale takie, które są swego rodzaju normą. Uważaj na takie zabiegi.

Cruelty free

Oznaczenie cruelty free oznacza, że produkt nie jest testowany na zwierzętach. Uważaj na te oznaczenia, ponieważ bardzo często nie są one zgodne z prawdą. Zawsze sprawdzaj dany zakład produkcyjny i to w ten sposób oceniaj ekologiczność i dobry wpływ produkcji produktu na środowisko. Jeśli na opakowaniu widzisz, że produkt jest cruelty free, a zakład produkcyjny tworzy inne produkty, które niestety powstają poprzez testy na zwierzętach, to niestety nie jest to produkt cruelty free.

Przeczytaj też: http://www.mamaprzedszkolaka.pl/swiateczne-dekorowanie-mieszkania-wraz-z-dzieckiem/

Jakie objawy sugerują potrzebę badania wzroku?

badanie wzroku

Badanie wzroku to jedno z najpopularniejszych badań medycznych, jakie są wykonywane w Polsce. Zgodnie z prawem, każda osoba przystępująca do pracy, między innymi z komputerem, musi zostać poddana takiemu badaniu wzroku, które potwierdzi możliwość wykonywania takiej pracy. Badanie wzroku powinno być również wykonywane zawsze wtedy, gdy w naszym odczuciu stan naszego wzroku uległ pogorszeniu. Badanie wzroku jest szeroko dostępne, dlatego nawet w tak dużych miastach, jak Warszawa, badanie wzroku powinno być wykonywane regularnie. Jak wygląda takie badanie wzroku? Kiedy powinniśmy udać się na takie badanie? Jak się na nie przygotować?

Osoby dorosłe powinny mieć na uwadze, że wzrok z wiekiem może się pogarszać, a mogą nas dotknąć takie choroby jak jaskra. Dlatego u osób dorosłych, bez względu na stan wzroku, badanie powinno być przeprowadzone co najmniej raz na dwa lata. Z wiekiem jednak regularność wizyt powinna ulec zwiększeniu. W przypadku młodych osób warto wykonywać badanie regularnie, jednak nie ma potrzeby wizyty co dwa lata. Zawsze natomiast należy z takiej wizyty skorzystać w momencie, gdy w naszym mniemaniu wzrok ulega choćby nieznacznemu pogorszeniu.

Jak wygląda badanie wzroku?

Badanie wzroku https://brenda.pl/badanie-wzroku z reguły wygląda bardzo podobnie, a zaczyna się od rozmowy oraz skompletowania wszystkich informacji na temat potencjalnych objawów, naszej historii chorób oraz dotychczasowej wadzie wzroku. Po wywiadzie przeprowadzone będzie badanie pola widzenia, które pozwoli na zdiagnozowanie pewnej grupy potencjalnych chorób. Badanie polega na przyłożeniu głowy do specjalnej maszyny, w której występują punkty świetlne. W momencie, gdy pacjent taki punkt zauważy, powinien zgłosić to osobie badającej. Innym rodzajem badań jest badanie stanu oka czyli oczodołu, powiek, a także ciśnienia i ruchliwości w gałkach ocznych. Tego typu badanie również jest wykonywane w sposób komputerowy, co zmniejsza czas, a także zwiększa precyzje wyników. Ostatnim popularnym rodzajem badania jest badanie przedniego odcinka oka, co da osobie badającej jasność w kwestii stanu rogówki, tęczówki oraz soczewki oka.

Jak przygotować się na badanie wzroku?

Co do zasady, pacjent nie musi wykonywać konkretnych przygotowań przed badaniem wzroku. Jeśli jednak cierpimy na jakąś chorobę wzroku, warto wziąć jakiś dokument potwierdzający tą chorobę bądź wadę, gdyż taka informacja już na początku może naprowadzić osobę badającą na to, w jaki sposób najlepiej takie badanie wykonać. Istotne jest również, by osoby noszące okulary koniecznie zabrały je ze sobą.

Opuncja figowa skuteczna przy odchudzaniu

0
opuncja figowa
fot. pexels.com

Szukając różnych rozwiązań dietetycznych bardzo często nie zauważamy najprostszych i naturalnych sposobów na to, by zrzucić zbędne kilogramy, a także poprawić swoje samopoczucie. Jednym z takich sposobów jest opuncja figowa, która potrafi zdziałać cuda! Dowiedz się więcej.

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/opuncja-figowa-na-odchudzanie/

Opuncja figowa

Na świecie obecnie jest około 150 różnych gatunków opuncji, ta roślina jest rodzajem kaktusów, który pojawiał się pierwotnie w obu Amerykach. Jest ona jednym z najbardziej znanych gatunków, które przypisuje sobie ogromne działanie lecznicze, a także właściwości odchudzające.

Opuncja figowa inaczej nazywana figą indyjską została sprowadzona do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Posiada silnie rozgałęzione liście, które ukształtowane są z łodyg o mięsistej strukturze oraz płaskim kształcie, a pokrywają je kolce.

Jest ona uprawiana ze względu na owoce, które mają owalny i lekko wydłużony kształt. Gdy dojrzewają zmieniają swój kolor z zielonego na czerwony, a ich skórka jest bardzo twarda i pokryta wypustkami. Pod nią znajduje się bardzo soczysty miąższ z drobnymi nasionami.

Właściwości opuncji figowej

Owoce opuncji figowej mają wiele witamin: A (beta karoten), C, E oraz witamin B1 oraz B6, a także liczne minerały, zwłaszcza wapń, fosfor oraz sód, żelazo, magnez i potas. Są również doskonałym źródłem błonnika.

Owoce te posiadają również cukry, kwasy organiczne, alkaloidy, laktony orz terpeny i flawonoidy, które mają przeciwutleniające właściwości. Z owoców tych produkuje się różne preparaty, które pozwalają zniwelować objawy biegunki, nudności, bólów głowy, a także uczucia pełności.  Działają one przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Mają również właściwości ochronne układy nerwowego, a także mogą być stosowane do profilaktyki przeciwcukrzycowej. Jej stosowanie nawet łagodzi symptomy kaca!

Dodatkowo regularne spożywanie opuncji figowej pozwala na obniżenie ogólnej masy ciała, zmniejszenie masy wątroby, obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszenie trójglicerydów, a także obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Przeczytaj też: http://super-fit.pl/dieta-oxy/

 

O czym może świadczyć krwiomocz

0
krwiomocz
fot. pixabay.com

Krwiomocz to sygnał ostrzegawczy od naszego organizmu, którego nie wolno bagatelizować. Najczęściej jest jednym z pierwszych znaków, wskazujących na schorzenia układu moczowego, ale nie tylko Sprawdź, jakie choroby mogą się objawiać w ten sposób. 

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/krwiomocz-sa-mozliwe-przyczyny-powstawania/

Krwiomocz fachowo określany jest terminem hematuria. Mówimy o nim wtedy, gdy ilość krwinek czerwonych w moczu przekracza dopuszczalną normę 3 krwinek w polu widzenia osadu. Obserwujemy wtedy czerwoną, różową lub brązową barwę moczu, która powinna być dla nas sygnałem ostrzegawczym, aby skontrolować to u lekarza. 

O jakich chorobach może świadczyć krwiomocz

Krew, która przedostaje się do moczu może pochodzi właściwie z każdego elementu układu moczowego. W praktyce jednak najczęściej jej źródłem są nerki. Krwiomocz towarzyszy zazwyczaj chorobie kłębuszków nerkowych oraz kamicy nerkowej. Nie jest to jednak jedyny ich objaw. Oprócz krwiomoczu pojawiają się też bóle w okolicach lędźwi, mdłości, podwyższona temperatura.

Krwiomocz jest również objawem takich schorzeń nerek jak: tzw. zespół dziadka do orzechów, żylaki odbytu, zawał nerki, martwica brodawek nerkowych czy torbiele na nerkach.

U dzieci krwiomocz może świadczyć o rozwijaniu się raka nerki zwanego guzem Wilmsa. Jest to bardzo niepokojący objaw u najmłodszych, który powinniśmy możliwie jak najszybciej skonsultować ze specjalistą. 

Kolejną częsta przyczyną krwiomoczu jest endometrioza, choroba, która dotyka coraz wiekszą liczbę kobiet. Endometrioza wywoływana jest przez wędrująca śluzówkę macicy., będącą przyczyna podwójnej miesiączki. To właśnie w trakcie jej przebiegu krew miesza się z moczem. Endometrioza jest trudna w zdiagnozowaniu. Daje dużo nieswoistych objawów. Sygnałem oprócz krwiomoczu mogą być trudności z utrzymaniem moczu i ból przy jego oddawaniu. 

Postępowanie w przypadku wystąpienia krwiomoczu

Krwiomocz jest objawem, którego nie można lekceważyć. Trzeba jednak pamiętać, ze jego przyczyną mogą być również takie czynniki jak: zażywane leki, a także dieta bogata w buraki czy rabarbar. 

Przeczytaj też: http://www.beautypoint.pl/body-detox-uwolnij-swoje-cialo-od-toksyn/

Jakie soki warto pić

0
sok
fot. pixabay.com

Soki mogą stanowić pyszną porcje witamin w ciągu dnia. Nie wszystkie są jednak zdrowe i korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę, wybierając sok? Czy soki pasteryzowane są zdrowe i warto je pić?

Zobacz też: http://www.beyouty.pl/czy-warto-pic-soki-pasteryzowane/

Dlaczego warto pić soki

Dobrej jakości sok może zastąpić nam jedną z pięciu dziennych porcji owoców i warzyw. Dzięki temu wprowadzimy urozmaicenie do naszej diety. Poza tym znacznie łatwiej jest namówić dziecko do wypicia szklanki soku niż zjedzenia różnych owoców. Należy jednak pamiętać, że sok nie może nam zastąpić wody. To ona powinna zaspokoić większość naszego dziennego zapotrzebowania w płyny. Organiczny ilośc spożywanego soku do szklanki dziennie. Dlaczego? Mimo że zdrowy sok zawiera w sobie dużą ilość cukrów i mimo że są to cukry pochodzenia naturalnego to ich duża ilośc nam nie służy. Potraktujmy więc sok jako pyszny deser. 

Jakie soki wybierać

Najlepsza opcja jest samodzielne przygotowanie soku ze świeżych warzyw. Trzeba jednak przyznać, że na co dzień bywa to dość kłopotliwe. Dla większości z nas wiąże się to z koniecznością wyjęcia sokowirówki, przygotowania w odpowiedni sposób owoców, a potem posprzątania całego tego bałaganu. Ze sporej ilości owoców otrzymamy jednak niewielka ilośc soku. Za to będzie to sok w pełni wartościowy, dodatkowo wzbogacony o tak korzystny dla naszego metabolizmu błonnik. 

Jeśli nie mamy czasu i możliwości, aby przygotować sok samodzielnie, możemy skorzystać z tych dostępnych w sklepie, a wybór jest naprawdę ogromny. Jest to z jednej strony korzystne, z drugiej mniej, ponieważ wiele z tych soków to tak naprawdę przesłodzone napoje. Warto kupić droższy, ale tłoczony na zimno sok, który będzie miał zbliżone właściwości do tego domowego. Alternatywa jest sok pasteryzowany. Nie jest tłoczony na zimno, natomiast jest poddawany odpowiedniej obróbce cieplnej, która odpowiednio go konserwuje, nie dopuszcza do zepsucia się, a z drugiej strony pozwala na wykluczenie cukru z procesu produkcyjnego. Jego przeciwieństwem są soki konserwowane duża ilością cukru. 

Przeczytaj też: http://studioniezapominajka.pl/sporty-ekstremalne-a-kontuzje/

Jajka – czy są zdrowe?

0
jajka
fot. pexels.com

Mitów, które narosły wokół tego czy jajka są zdrowe, czy niekoniecznie jest bardzo dużo. Część z nich brzmi tak wiarygodnie, że wiele osób ma wrażenie iż jest to prawda. Dziś opowiemy, jak to jest z tymi jajkami, czy są zdrowe, czy nie i jakie składniki odżywcze zawierają!

Zobacz też: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin-aa-B2pW-Ua7x-ruBH.html

Jajka kiedyś a dziś

Jeszcze kilka lat temu panowała powszechna opinia, że jajka nie są zdrowe, ponieważ mają dużo cholesterolu. Później to przekonanie zostało potraktowane jako mit i ludzie znowu bez obaw spożywali coraz więcej jajek. Obecnie ludzie dość powszechnie uważają, że jajka są zdrowe, natomiast nie wszyscy. Zarówno miłośnicy spożywania jajek, jak i przeciwnicy nie potrafią określić przyczyn swojego stanowiska. Poniżej znajdziesz opisane wartości odżywcze, jakie posiadają jajka, natomiast warto zaznaczyć jeszcze jedną kwestię. Otóż, jak dowiesz się z poniższych informacji – jajka mogą być zdrowe, ale nie zawsze są. Jeśli wybierzemy jajka z ekologicznych upraw, nie na masową skalę; upraw, gdzie kury były odpowiednio hodowane, karmione i nie były faszerowane antybiotykami, to oczywiście takie jajka są jak najbardziej pożywne, natomiast jeśli kupujemy jajka z marketu, których źródła pochodzenia nie znamy i nie wiemy też, jak i czym były karmione kury, niestety nie możemy o takich jajkach powiedzieć, że są zdrowe.

Wartości odżywcze w jajkach

Jajka tak głównie składają się z białka i tłuszczu (żółtko). Zarówno białko, jak i tłuszcz z jajka ma bardzo dobre wartości odżywcze, dobrze się przyswaja w naszym organizmie, który może czerpać z tego korzyści. Jajka posiadają witaminy A, D, E, K – to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a dzięki temu, że jajko jest również źródłem tłuszczu, to dostarczamy sobie zarówno tłuszcz, jak i witaminy, które nasz organizm może dzięki niemu w pełni przyswoić. Jajka zawierają także witaminy z grupy B, fosfor, sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, selen, wapno. W żółtku jajka możemy znaleźć beta-karoten i luteinę, która ma bardzo pozytywny wpływ na oczy, bowiem chroni je przed promieniowaniem słonecznym oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

Przeczytaj też: http://odciski.com.pl/nawyki-ktore-pomoga-ci-o-siebie-zadbac/

Kurs pierwszej pomocy

0
kurs pierwszej pomocy
fot. pexels.com

Nie każdy z nas od razu nauczył się wszystkiego. Mowa tu o tych osobach, które chciałyby udzielać pierwszej pomocy, ale się tego boją. Ratowanie czyjegoś życia, to spory obowiązek i odpowiedzialność! Cena jest wysoka, gdyż nieumiejętne udzielenie pierwszej pomocy może doprowadzić do tragedii, lecz z pewnością nie większej niż jej nie udzielenie!

Zobacz też: http://www.carpathians.pl/kurs-pierwszej-pomocy-czego-sie-na-nim-nauczymy/

Kurs dla początkujących

Chcąc nauczyć się udzielania pierwszej pomocy, możemy zapisać się na specjalistyczny kurs, na którym dowiemy się co i jak należy robić. Na kursie pierwszej pomocy dowiemy się tego, jak się zachowywać w trakcie sytuacji wypadku.

To nie wszystko, na kursie dla początkujących dowiemy się również, jak się nauczyć resuscytacji, gdy zostanie zatrzymana akcja serca, w jaki sposób wykonać masaż serca, a także sztuczne oddychanie, czyli tzw. Metoda usta-usta. Dowiemy się także, jak prawidłowo złożyć zgłoszenie o wypadku przez telefon, na jakie numery dzwonić, w jakich sytuacjach.

Kurs również nauczy nas jak prawidłowo ułożyć uszkodzone ciało, w tzw. Pozycji bocznej, jak reagować, gdy inni mają atak paniki, czy wstrząs anafilaktyczny.

Kurs dla zawsze przygotowanych

Jeśli chcemy jednak nauczyć się więcej, możemy wybrać się również na specjalne obozy szkoleniowe, na których poznamy sztukę przetrwania w sytuacji, w której np.: miałaby wybuchnąć wojna, pandemia lub inna forma zagłady.

W trakcie takiego kursu dla tzw. Preppersów możemy się dowiedzieć, jakiej żywności szukać w lesie, jak sobie radzić z wypadkiem i zagrożeniem życia, jak zbudować schronienie oraz jak przetrwać. To nie tylko pierwsza pomoc, ale również wiele innych działań, które nam pomogą w niecodziennych sytuacjach

Taki kurs warto zrobić, nawet jeśli nie zakładamy żadnej tragedii na skalę światową, gdyż nigdy nie wiemy, co może nas w życiu spotkać. Możemy np.: jechać samochodem w środku lasu, w nocy i ten nagle się zepsuje lub możemy przeżyć rozbicie samolotu i utknąć gdzieś na wyspie.

Przeczytaj też: http://www.ladnie-mieszkaj.pl/kupujemy-rolety-do-domu/