Awokado jest owocem, które posiada dużą ilość właściwości leczniczych oraz wartości odżywczych. Dodatkowo awokado obniża poziom naszego cholesterolu, a występujący w nim potas reguluje odpowiednie ciśnienie krwi. Awokado obecnie jest jednym z najkaloryczniejszych owoców.

Jakie jeszcze właściwości ma awokado?

Awokado posiada wiele wartości odżywczych na przykład tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna.  W awokado mało jest cukrów prostych, dodatkowo jest on  bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych-omega-9 . Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%.  Dodatkowo zawiera on też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki obecności tych tłuszczów ważne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalneZawiera on również sporo witamin C, E i A. Są to silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo posiada witaminy z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jest w nim również luteina i zeaksantyna, które świetnie wpływają na nasze oczy.

Czy warto jest sięgnąć po awokado?

Awokado słynie ze swojego zbawiennego wpływu na nasze samopoczucie. Wpływa to na to, że są one bogate zarówno w liczne składniki mineralne i witaminy, jak i również idealnie dopełniają nasze menu. Owoc ten jest polecany przede wszystkim latem, ponieważ zawiera on bardzo dużo wody.

właściwości awokado - dlaczego warto je jeść

Jakie są właściwości awokado?

Awokado charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością tłuszczu i ogromną kalorycznością. Czyli w średniej wielkości tego owocu znajduje się około czterdzieści gram tłuszczu, stanowi to około piętnastu procent masy owocu. Pamiętajmy też o kwasie oleinowym obniża on stężenie tego złego cholesterolu LDL w naszej krwi oraz pomniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i prostaty. Poza tym owoc awokado jest również niezwykle bogaty w wszelkie wartości odżywcze.

Dlaczego należy jeść awokado?

*owoc jest bogaty w witaminy B oraz E i K,

*zawiera wiele kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, wpływają one na szczelność ścian tętnic i poziom cukru w krwi,

*kwas oleinowy zmniejsza poziom cholesterolu w krwi,

*to źródło potasu wspomagające pracę serca i mięśni,

* wzmacnia odporność oraz wspomaga procesy przeciwzapalne,

*jest źródłem kwasu foliowego,

* zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu,

* wspomaga procesy trawienne i wchłanianie witamin bądź składników mineralnych

Regularne spożywanie awokado:

*wpływa na sprawność przewodzenia nerwowego , poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega wystąpieniu popularnej choroby Alzheimera,

*obniża poziom cholesterolu, zwiększa stężenie HDL i obniża ciśnienie tętnicze naszej krwi,

* poprawia czynność oka i przeciwdziała uszkodzeniom powstałym w skutek występującego stresu oksydacyjnego,

* stabilizuje poziomu cukru we krwi i zapobiega jego skokom bądź wahaniom.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ