Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego organizm może ją magazynować nawet przez dłuższy czas. W dodatku wystarczy przebywać 20 minut na słońcu, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Mimo to, lekarze i dietetycy biją na alarm. Nasz organizm otrzymuje za mało witaminy D3 w stosunku do rekomendowanego spożycia. Eksperci twierdzą, że dobowe dawki tej witaminy powinny być wyższe niż mówią tabele RWS (referencyjna wartość spożycia). Ale czy brak witaminy D3 rzeczywiście jest groźny? Co powoduje i jak mu zapobiec?

Brak witaminy D3 jako przyczyna poważnych chorób

Początkowe objawy niedoboru witaminy D3 łatwo zlekceważyć. Utratę apetytu, zaparcia czy biegunkę można połączyć ze stresem czy zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Uczucie niesmaku i pieczenia w jamie ustnej możemy zrzucić na karb nieświeżej żywności, a niespokojny sen chętnie połączymy z problemami osobistymi bądź zawodowymi.

Brak witaminy D3 podejrzewamy dopiero wtedy, gdy zauważymy pogorszenie stanu dziąseł i zębów, a także gdy zaczniemy odczuwać coraz dotkliwsze bóle kości, mięśni i stawów. Niestety, konsekwencje długotrwałego niedoboru tej niezbędnej witaminy mogą być daleko poważniejsze.

A oto lista chorób, do których może doprowadzić brak witaminy D3 w codziennym żywieniu:

  • u płodu: zaburzenia rozwoju mózgu, które mogą skutkować autyzmem, a nawet schizofrenią
  • u dzieci: krzywica
  • u dorosłych: osteomalacja i osteoporoza
  • otyłość
  • cukrzyca
  • stwardnienie rozsiane
  • reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby zapalne
  • toczeń
  • choroby serca
  • astma
  • depresja
  • nowotwory, zwłaszcza rak prostaty, okrężnicy i sutka.

Jak widać, niedobór witaminy D3 jest bardzo niebezpieczny u osób w każdym wieku. Jeśli stan ten będzie utrzymywał się przez dłuższy czas, może doprowadzić do znaczącego obniżenia sprawności i jakości życia. Co więcej, brak witaminy D3 może być pośrednią przyczyną zgonu, a tym samym zwiększyć śmiertelność wśród populacji szczególnie narażonej na niedobory.

Jak zapobiegać niedoborom witaminy D3?

Najpierw należy sprawdzić w tabeli RWS, ile witaminy D3 dziennie potrzebuje nasz organizm. Rekomendowane spożycie jest wyższe zwłaszcza dla kobiet w ciąży, osób ciemnoskórych, osób pracujących na nocne zmiany, a także osób otyłych. Warto zrobić badania poziomu witaminy D3, a następnie przy pomocy lekarza lub dietetyka ustalić optymalną dla siebie dawkę.

Zanim sięgniemy po suplementy witaminy D3, sprawdźmy nasze nawyki żywieniowe i w razie konieczności dodajmy do codziennego menu więcej takich produktów jak: ser mozzarella, sery żółte, jogurt, śmietana, jaja, masło, wątroba wołowa, mięso drobiowe, mięso wieprzowe, pikling, śledź, miecznik, olej z wątroby dorsza. Aby organizm mógł samodzielnie syntezować witaminę D3, starajmy się codziennie przebywać na słońcu (wystarczy 20-30 minut).

Jeśli sięgamy po suplementy witaminy D3 wybierajmy preparaty zawierające dodatkowo witaminę K2, gdyż obie biorą udział w transportowaniu wapnia i tym samym przeciwdziałają osłabieniu oraz rozmiękaniu tkanki kostnej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ