Dlaczego warto kupić kiełbasę swojską?

0
83

Sklep mięsny to wiele propozycji kiełbas. Większa świadomość konsumencka odnośnie składu tych wyrobów sprawia, że w sklepach poszukiwane są często naturalne produkty spożywcze, pozbawione szkodliwych dla organizmu składników. Są one nie tylko smaczne, aromatyczne, ale przede wszystkim dostarczają ważnych dla funkcjonowania ciała elementów, takich jak białko, tłuszcze czy węglowodany. Kiełbasa swojska jest przykładem wyrobu, który warto wziąć ze sobą do domu. Przydaje się zarówno na co dzień do kanapek, zup, zapiekanek, jak i również na świąteczny, uroczysty stół. Skład takiego produktu musi być prosty, wówczas może być ona spożywana nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci. Unikalna receptura tego wyrobu daje gwarancję niepowtarzalnego smaku. Trudno wyobrazić sobie zwłaszcza Wielkanoc bez tego artykułu na stole.

Dlaczego ta kiełbasa jest taka wyjątkowa?

Kiełbasa niezależnie od rodzaju powinna być wyprodukowana z dużej ilości dobrego gatunkowo mięsa. Musi być odpowiednio tłusta. Ważny jest także dobór przypraw. Choć w czasie produkcji bierze się pod uwagę różnego typu mięsa, to kiełbasę swojską produkuje się najczęściej tylko z chudego mięsa wieprzowego. Zawierająca właściwą ilość tłuszczu i białka pozbawiana jest przede wszystkim konserwantów, między innymi azotynu sodu. Kiełbasa swojska tradycyjna ma dobrej jakości sól w swoim składzie, pieprz czarny, czosnek siekany lub rozgnieciony, peklosól. Te komponenty wystarczą do tego, żeby wydobyć głębie smaku, bez konieczności szkodzenia organizmowi. Żeby nabrała ona charakterystycznego kształtu potrzebne są jeszcze jelita wieprzowe. Napełnia się je przyprawionym mięsem w czasie produkcji. Następnie takie kiełbasy wędzi się w specjalnie do tego przygotowanych pomieszczeniach. Coraz częściej rolnicy decydują się na taką niewielką produkcję. Na rynku powstaje wiele wędzarni, które stawiają na naturalność.

Dlaczego nie opłaca się kupować kiełbas z konserwantami?

Wędliny czy kiełbasy mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety dla każdego. Wybierając kiełbasę swojską, konsument ma pewność, że nie szkodzi swojemu organizmowi. Azotyn sodu jest przykładem konserwantu, który negatywnie wpływa na ciało. Producenci dodają go do składu, żeby taki produkt miał dłuższy termin przydatności do spożycia. Tymczasem kiełbasa swojska stworzona z naturalnych składników jest przykładem na to, że artykuł bazujący na staropolskich przepisach również może się sprawdzić i być przydatny. Można zjeść jej większą ilość, nie martwiąc się o swoje zdrowie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ