Grejpfrut czerwony to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. I chociaż większość z nas zapomina o nim wiosną i latem, sięgając po polskie owoce, to wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego i zimowego dnia bez połówki grejpfruta na zdrowe śniadanie czy szklanki soku na kolację. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc?

Grejpfrut – rodzaje

Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa. Mimo, że każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, to mogą one różnić się ilością w każdej z odmian. Do najzdrowszej, w której znajdziemy najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, jest zaliczana odmiana czerwona. Jednocześnie jest to owoc najwyraźniejszy w smaku, najbardziej kwaśny i gorzki. O wiele łagodniejsza jest odmiana żółta i zielona grejpfruta, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.

grejpfuty właściwości zdrowotnych mają wiele

Grejpfrut – właściwości

Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie czerwonym witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu. Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dziennej dawki witaminy A, czyli beta-karotenu. Dodatkowo grejpfruty dostarczają też witamin z grupy B, witaminy E, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru oraz potasu. To właśnie potas oraz likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie dbają o układ krwionośny, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom krwotocznym i miażdżycy. Właściwości grejpfruta nie tylko zapobiegają zwężaniu się naczyń, ale także odblokowują światła żył i tętnic zwężone złogami złego cholesterolu. Jednocześnie odpowiadają one za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak czerwony miąższ grejpfruta są też białe błonki owocu. Grejpfruty mają także bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że dzięki właściwościom grejpfruta jest on doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi. Codziennie spożywanie grejpfrutów nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością. Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, to dzięki temu, że ilość kalorii w grejpfrucie jest niska, nie wpływa niekorzystnie na masę ciała i jest w stanie zadbać o prawidłową przemianę materii, oczyścić organizm z niezdrowych toksyn oraz ułatwić spalanie tłuszczów, jednocześnie opóźniając procesy starzenia się organizmu. Mała ilość kalorii w grejpfrucie sprawia, że dietetycy polecają grejpfruta w czasie odchudzania. Ponadto właściwości odchudzające grejpfruta sprawiły, że jest on podstawą wielu diet odchudzających. Warto pamiętać, że często spożywane grejpfruty w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może mieć zgubne skutki. Jeśli nie mamy pewności, czy grejpfruty wchodzą w reakcję z naszymi lekami, to zawsze lepiej jest skonsultować się z lekarzem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ