Jak prawidłowo zaparzyć Yerba Mate?

0
414

Prawidłowe parzenie Yerba Mate to dla smakoszy prawdziwy rytuał pełen precyzyjnych czynności i ustalonych zasad. Proces pozwala wydobyć z suszu ostrokrzewu paragwajskiego cały smak i aromat oraz kompozycję, która nie tylko ugasi pragnienie, ale także naładuje pozytywną energią. Zobacz jak ten proces powinien wyglądać i co będzie Ci potrzebne.

Akcesoria do yerba mate – co to takiego?

Cudowne właściwości liści Yerba Mate od wieków znane były w Ameryce Południowej dzięki Indianom z plemienia Guarani. Przez europejczyków sposób przyrządzania ziół poznany został dzięki Jezuitom w XVI wieku. W niektórych krajach napar ten stał się swoistym symbolem, rytuałem i wyznacznikiem gościnności. Parząc zatem susz ostrokrzewu paragwajskiego, warto odnieść się do tradycji, która krok po kroku przeprowadzi Cię po tajnikach picia Yerba Mate. Rozpocznij od skompletowania potrzebnych niezbędników.

Yerba akcesoria to uzupełniające niezbędniki, które poza matero (naczyniem) czy bombillą (rurką z filtrem) będą Ci potrzebne podczas parzenia i spożywania Yerba Mate. Znajdziesz tu drewnianą nabierkę, szczoteczkę do bombilli, bambusowe sitko z uchwytami, analogowy termometr, yerbomos, podkładkę korkową, a także termos wykonany ze stali nierdzewnej, który pozwoli Ci na zabranie swojego ulubionego napoju na wycieczkę oraz uzyskanie odpowiedniej temperatury wody.

Akcesoria do yerba mate
fot. ymt24.pl

Jak pić Yerba Mate?

Najprostszy sposób parzenia mate rozpoczyna się od włożenia bombilli do naczynka i wsypania suszu yerba mate do ¼ lub ¾ objętości. W kolejnym etapie należy zalać ziele niewielką ilością zimnej wody a następnie taką o temperaturze nie wyższej niż 75 stopni. Ten łatwy sposób odbija się jednak na jakości otrzymanego naparu. Wymagającym smakoszom polecamy nieco bardziej skomplikowany sposób. Na początek wypełnij naczynie suszem w proporcjach jak powyżej. Przykryj otwór naczynia dłonią i odwracając naczynie do góry dnem, potrząśnij kilka razy. Energiczne potrząsanie ma za zadanie zapobieganie zatykania się bombilli drobnymi częściami mate. W kolejnym etapie przesuń mate na ściankę naczynia, a w puste miejsce wlej niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej i poczekaj na wchłonięcie jej przez susz. Teraz możesz zalać całość prawie po brzeg ciepłą wodą o temperaturze 75 stopni, a następnie w puste miejsce umieścić bombillę. Na samej górze powinna zostać niewielka ilość suchej mate. Odczekaj 2-3 minuty i delektuj się naparem.

Pamiętaj o tym, że ogromne znaczenia podczas parzenia ma temperatura wody, która oscylować może między 30 a 80 stopni Celsjusza w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Mocno zaparzoną Yerba Mate przygotujesz z wodą sięgającą 70-80 stopni Celsjusza. Co więcej, do suszu mate możesz dodawać różne składniki niwelujące charakterystyczny gorzki smak – może to być mięta pieprzowa, werbena cytrynowa czy stewia.

Kto powinien regularnie pić Yerba Mate?

Serwowana w odpowiedniej temperaturze Yerba Mate ma wiele właściwości zdrowotnych. Dodaje energii, rozluźnia mięśnie, poprawia krążenie i przemianę materii, dobroczynnie wpływa na kondycję włosów i skóry, a także działa przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz przeciwgrzybiczo. Może być zatem stosowana przez każdego w dowolnej ilości. Najczęściej smakosze stawiają na 2-3 porcje dziennie. Wybierz zatem swój ulubiony susz i poddaj się chwili relaksu. W Yerba Mate najlepiej zaopatrzyć się w specjalistycznym sklepie np. takim jak ymt24.pl. Znajdziesz tam bogaty asortyment, liczne porady, a nawet przepisy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ