Nietolerancje pokarmowe to problem dotykający ludzi w każdym wieku. Do szczególnie uciążliwych należy nietolerancja glutenu, która zazwyczaj objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, i nie tylko. Produkty bezglutenowe, pozwalają jednak ograniczyć wyrzeczenia do minimum i cieszyć się zróżnicowaną dietą i zdrowiem jednocześnie.

Nietolerancja glutenu – objawy

Nietolerancja glutenu to problem dotyczący znacznej części społeczeństwa, niestety wiele ludzi zwyczajnie o tym nie wie, nie łącząc nieprzyjemnych dolegliwości ze swoją dietą. Alergia na gluten objawia się na wiele sposobów, a między innymi:

  • wzdęcia i bóle brzuchy,
  • spadki energii, ciągłe zmęczenie i senność,
  • zgaga, mdłości, biegunki,
  • drętwienie kończyn, drżenie mięśni, wypryski na twarzy.

Zaobserwowanie u siebie podobnych objawów, jest dobrym powodem do zrobienia sobie odpowiednich badań, by stwierdzić nadwrażliwość na gluten lub jej brak. Jeśli wynik potwierdzi obecność nietolerancji glutenu, warto zmienić swoją dietę, wprowadzając do menu produkty bezglutenowe.

Produkty bezglutenowe – gdzie ich szukać?

Osoby cierpiące na celiakię mają dziś o wiele większy wybór produktów bezglutenowych niż kilka lat temu. Pozbawiony glutenu chleb, ciastka, czy makaron można znaleźć w większości marketów. O czym należy pamiętać, zmieniając swoją dietę? Gluten zawarty jest w zbożach, głównie pszenicy, co za tym idzie, w trosce o swoje zdrowie warto bezwzględnie unikać zarówno białego, jak i żytniego pieczywa. Niewskazane jest również spożywanie zwykłego makaronu i płatków śniadaniowych. Najlepiej, aby podstawą naszej diety stały się produkty bezglutenowe z natury, czyli: mięso, nabiał, jajka, ryby, zdrowe tłuszcze, większość warzyw i owoce. Robiąc zakupy w markecie, warto uważnie czytać składy zamieszczane na etykietach produktów, na wielu z nich widnieje informacja o tym, czy dana rzecz zawiera gluten.

Efekty diety bezglutenowej

Jakich efektów można spodziewać się po dłuższym, czasie stosowania diety bezglutenowej? Wykluczenie z codziennego menu wysoko przetworzonej żywności, białego pieczywa, makaronu, z pewnością pozwoli osobom z nietolerancją glutenu pozbyć się większości objawów, jakie dotąd im dokuczały. Warto pamiętać jednak o urozmaiceniu swojej diety, wiele marketów posiada całe regały poświęcone produktom bezglutenowym, co daje możliwość znalezienia zdrowych zamienników spożywanej przez nas żywności. Osoby będące na diecie bezglutenowej mogą również stracić zbędne kilogramy, dzięki sprawniejszemu trawieniu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ