Olej rzepakowy

0
257

Doskonale nam znany olej rzepakowy uzyskiwany jest z poszczególnych form rzepaku. Ze względu na własne niezliczone wartości oraz działanie prozdrowotne odnalazł on duże wykorzystanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce lub kuchni. Od wieków wykorzystywano go jako artykułu jadalnego oraz nośnika energii. Co interesujące, wykorzystuje się go również jako wszechstronne paliwo odnawialne. Odnajdziemy go nie jedynie w naturalnym paliwie, lecz również w szminkach, świeczkach lub także w tuszu do rzęs. Uzyskiwany jest w efekcie jednoetapowego mechanizmu miażdżenia nasion rzepaku.

Olej rzepakowy oraz jego wartości

Olej rzepakowy ma ważne dla organizmu elementy, w tymże nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba kwasy korzystnie oddziałują na pracę mięśnia sercowego, funkcjonowanie pełnego układu krwionośnego, działanie nerek lub na stan cery. Organizm ludzki nie tworzy tego typu kwasów, natomiast są one potrzebne do właściwego działania. Zwykła dieta winna być bogata w kwasy omega. Olej rzepakowy ma najlepszy stosunek kwasów omega, tymże samym jest jednym spośród najdoskonalszych elementów normalnej diety.

Olej rzepakowy do pielęgnacji

Dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy z przeznaczeniem można zastosować do pielęgnacji skóry oraz włosów. Sprawdzi się jako składnik domowych masek do twarzy oraz włosów, można go też stosować do demakijażu twarzy. To też doskonała baza do domowego peelingu na podstawie kawy oraz cukru. Olej rzepakowy można zastosować również do kąpieli dla paznokci oraz skóry dłoni.

Na ciepło lub na zimno?

W sklepach mamy do wyboru oleje naturalne tłoczone na zimno oraz na ciepło. Owe drugie w trakcie mechanizmu przemysłowego są ponadto rafinowane, więc oczyszczane. To istotna rozbieżność, ponieważ oleje tłoczone na zimno powinniśmy używać jedynie na zimno (do sałatek, sosów itp.), tymczasem tłoczonych na ciepło można stosować do zapiekania, gotowania, pieczenia, lecz też na zimno, do sałatek. Ową zasadę należy używać do wszystkich olejów, również do oliwy oraz oleju rzepakowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ