Czy zastanawiałeś się kiedyś, który owoc, warzywo lub produkt ma najwięcej witaminy C? Zaskakująco wiele osób wskazuje cytrynę, bo jest kwaśna i tak jakoś się przyjęło, że określamy ją mianem produktu, który zawiera najwięcej tego składnika. Jednakże przyglądając się badaniom i raportom USDA, czyli departamentu rolnictwa z samych Stanów Zjednoczonych, zrozumiemy, że wcale tak nie jest. Za wielkim oceanem mają większe budżety na badania, dlatego mogą się interesować tak prostymi kwestiami. To co? Zaczynamy?

15 produktów z dużą zawartością witaminy C

USDA stworzył ranking 15 produktów, w których znajdziemy najwięcej witaminy C. Jak się okazuje, z ostatnią pozycją rozpoczyna go właśnie.. cytryna! Pijąc sok z całego tego owocu, zapewnimy sobie zaledwie 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę. Tym samym, codziennie powinniśmy spożywać aż 3! Czy jest to w ogóle możliwe? Wątpimy, poza tym nie każdy lubi kwaśny smak. Dlatego specjalnie dla tych osób, polecamy też pomidory. Jeden ma tyle samo witaminy C co cytryna, a na pewno smakuje lepiej. Kolejnymi na liście są – grejpfrut (jak dwie cytryny), mandarynki, mango czy kapusta. Tymi produktami kończymy listę od 15 do 10. A co czeka nas dalej? Może być smacznie? To Wam pozostawiamy ocenę..

Z 9 pozycją mamy truskawki. Aż 3 sztuki mają w sobie tyle samo witaminy C, co wspomniana na początku cytryna. Tak możemy zapewniać sobie ten składnik, jednak nie jest on dostępny przez cały rok. A szkoda! Kiwi, czarna porzeczka, brokuł, brukselki, jarmuż, papaja, pomarańcza i.. na pierwszym miejscu papryka! Jednak teraz pomyślmy. Czy my Polacy dbamy o swoją dietę, aby codziennie zapewniać sobie tyle odpowiedniej witaminy, żeby być zdrowym i silnym?

Alternatywne źródła witaminy C

Zabiegany tryb życia, częste podróżowanie, pośpiech – to ani nie sprzyja naszemu zdrowiu, ani pilnowania diety. Dlatego mamy alternatywne rozwiązania, które zagwarantują odpowiednią zawartość witaminy C. Dostępna jest ona w sproszkowanej wersji, chociażby w sklepie naturalniezdrowe.pl – taką konsystencję można dodawać do koktajli, jogurtów czy soków, świetnie się wchłania i zapewnia nam dzienną dawkę tego składnika. To skoro już witaminę C mamy odhaczoną na liście, to czas omówić kolejne składniki mineralne, które codziennie powinny być dostarczane do organizmu. Na pewno będzie to temat, który niebawem omówimy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ