Insulinooporność jest to coraz częściej diagnozowane zaburzenie zdrowotne. W przypadku zachorowana prowadzi do obniżonej wrażliwości komórek ciała na działanie insuliny. Przez to skutkuje wzrostem poziomu glukozy we krwi, a także stopniowym wyczerpywaniem rezerw wydzielniczych trzustki. Czym dokładnie jest insulinoodporność? Jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć? Przekonajmy się!

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/insulinoopornosc-w-jaki-sposob-prowadzi-do-cukrzycy/ 

Insulinooporność – czym jest?

Insulinooporność jest to zaburzenie, w którym komórki ciała przestają być wrażliwe na działanie insuliny. W warunkach fizjologicznych insulina odpowiada przede wszystkim za obniżanie poziomu glukozy we krwi. Możliwe jest to dzięki wykorzystywaniu glukozy jako źródło energii dla komórek. Kiedy komórki są stale narażone na działanie insuliny, a także w przypadkach kiedy pojawią się problemy w funkcjonowaniu receptorów insulinowych. To znaczy, że hormon przestaje spełniać swoją fizjologiczną funkcję.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Przyczyny insulinoodporności to przede  wszystkim nadmierna masa ciała, stosowanie diety bogatej w węglowodany proste, a także mało aktywny tryb życia. Zły wpływ ma również palenie papierosów, a także spożywanie alkoholu. Niewystarczająca ilość snu, stosowanie niektórych leków czy narażenie na ciągły stres są również przyczynami insulinoodpornościu.

Insulinooporność – jakie objawy?

Kiedy utrzymuje się wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi i pojawia się hiperglikemia, objawy mogą być następujące:

  • senność po posiłku, zwłaszcza zawierającym węglowodany
  • wzrost masy ciała
  • wahania nastroju
  • zaburzenia widzenia
  • nagła ochota na słodycze i wilczy apetyt
  • bóle głowy
  • zaburzenia pamięci i koncentracji
  • uczucie zimna
  • przewlekłe zmęczenie.

Dieta i leki przy leczeniu insulinooporności

Głównym elementem leczenia insulinoodporności jest zmiana stylu życia. W tym przypadku wymagane jest stosowanie odpowiedniej diety. 

Składniki diety nie powinny generować wysokiego wyrzutu insuliny do krwi, wówczas podczas insulinoodporności wskazane jest spożywanie:

  • pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowy chleb, otręby, makarony razowe, ryż ciemny, mąki pełnoziarniste, kasza perłowa, gryczana, bulgur, komosa ryżowa)
  • chude mięsa
  • ryby
  • warzywa o niskim indeksie glikemicznym i strączki
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym
  • orzechy
  • nierafinowane oleje roślinne

Poza samą dietą, konieczna jest również regularna aktywność fizyczna. Sport to zdrowie. Pozwala między innymi na zwiększenie zużycia glukozy przez komórki oraz zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny.

Zobacz też: http://odciski.com.pl/jakie-sa-przyczyny-cukrzycy-ciazowej-jak-ja-leczyc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ