O hipoglikemii reaktywnej mówimy, gdy u osób zdrowych po 2 do 4 godzinach od spożycia posiłku znacznie spada poziom glukozy we krwi. Jakie są jej przyczyny i objawy? Do czego może prowadzić? Jak ją leczyć? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://wolnezdrowie.pl/hipoglikemia-reaktywna/

Jakie są przyczyny i jak objawia się hipoglikemia reaktywna?

Hipoglikemia reaktywna występuje, gdy w organizmie dochodzi do zaburzeń związanych z tolerancją glukozy. Mówimy tu zwłaszcza o insulinooporności, przy której tkanki i komórki zmniejszają swoją wrażliwość na działanie produkowanej przez trzustkę insuliny. Aby sobie z tym poradzić trzustka próbuje nadrobić straty i produkować jej jeszcze więcej, zwłaszcza po posiłkach. Taki proces z kolei prowadzi do powstania hipoglikemii reaktywnej.

Osoby, które mogą zmagać się z tym problemem, powinny być szczególnie wrażliwe na takie objawy jak:

  • wzmożony apetyt po posiłku, zwłaszcza na słodycze;
  • drżenie rąk;
  • nadmierna potliwość;
  • drażliwość i nerwowość;
  • zawroty głowy.

Jak radzić sobie z hipoglikemią poposiłkową?

Nie ma lekarstwa na ten typ schorzenia. Jedyne, co nas ratuje przed pojawieniem się hipoglikemii lub tuż po jej zdiagnozowaniu to właściwy styl życia. Konieczne jest przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety. Regularne posiłki to podstawa – spożywane co 3 godziny, bez pośpiechu, 4-5 w ciągu dnia. Jadłospis powinien być bogaty w węglowodany złożone, białka i dobre tłuszcze. Powinien też zawierać dużo błonnika, łatwo dostępnego w kaszach gruboziarnistych, pełnoziarnistym pieczywie i makaronach. Ponadto unikać należy alkoholu, produktów wysoko przetworzonych, napojów gazowanych oraz energetycznych, a także miodu, cukru, słodyczy czy jasnego pieczywa.

Większości osób przestrzeganie tych zaleceń wystarczy, aby poziom glukozy we krwi po posiłku ustabilizował się i wrócił do właściwego poziomu. Warto wziąć pod uwagę to, że nieleczona hipoglikemia reaktywna może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Na co szczególnie zwrócić uwagę?

Wśród czynników ryzyka, które powodują wystąpienie hipoglikemii reaktywnej, wymienia się m.in. zbyt długie przerwy między posiłkami, dietę o zbyt wysokim indeksie glikemicznym, nadużywanie alkoholu, zbyt dużą aktywność fizyczną oraz długotrwały stres. Aby więc jej uniknąć, należy prowadzić zdrowy styl życia, który pozwoli nam cieszyć się długim życiem i dobrą kondycją całego organizmu.

Zobacz też: http://odciski.com.pl/czym-jest-insulinoopornosc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ