Wchodząc do każdego sklepu AGD, można zobaczyć na półkach piętrzące się patelnię w różnych kolorach i rozmiarach. Różnią się rączką, materiałem i powłokami do smażenia. Niektóre ważą mniej, drugie więcej i każda z nich ma swoją wyjątkową rolę do odegrania w kuchni. Którą z nich wybrać? Najlepiej mieć kilka, aby przygotowanie każdej potrawy było  się przyjemne i proste.

Patelnie teflonowe

Teflon jest bardzo znanym, klasycznym i tanim materiałem. Czym się charakteryzuje taka patelnia? Przede wszystkim nieprzywierającą powłoką, jest łatwa w czyszczeniu,  potrawy przygotowuje się na małej ilości tłuszczu, lekka, nagrzewa się ekspresowo i co ważne, mało kosztuje. Jej kolejną zaletą jest to, że pasuje zarówno do zwykłej, jak i indukcyjnej kuchenki.

Są także wady tej patelni. Na pewno nie można jej myć w zmywarce, aby się nie uszkodziła. Należy też bardzo uważać, aby jej nie zarysować, ponieważ jest słabo odporna na zarysowania.. Patelnia ta nie może być za mocno rozgrzewana. Uważa się też, że teflon jest być szkodliwy dla zdrowa.

Patelnie ceramiczne

Dużo osób decyduje się na patelnie ceramiczne. Ich powłokę stanowi mieszanka minerałów i gliny, wypalana w wysokiej temperaturze. Ceniona jest przede wszystkim to, że podczas smażenia nie wydzielają się substancje szkodliwe dla zdrowia, bo ich po prostu nie ma. Powłoka tej patelni nie wchodzi w interakcję z żadną potrawą, dlatego smak każdego składnika jest wyśmienity. Patelnia ceramiczna może być nagrzewana do dużych temperatur, jak i zamrażana. Kolejne zalety patelni ,to łatwość użytkowania, nieprzywierająca powierzchnia, równomierne rozgrzewanie, a potrawy można przygotować na małej ilości tłuszczu. Nie zapłacisz za nią wiele, a zyskasz dobry, przyjazny dla zdrowia sprzęt kuchenny o eleganckim wyglądzie. Duży wybór patelni ceramicznych znajdziesz na wirtualnych półkach dobrych sklepów internetowych. Zajrzyj np. tu https://www.indelo.pl/ i zobacz, jak prezentują się tego typu patelnie.

Patelnie żeliwne

Wracamy do tradycji, czyli do ciężkich, żeliwnych patelni, które przywodzą na myśl stare kuchnie kaflowe i aromatyczny zapach przygotowywanych na nich potraw. Mają jedną, niepodważalną przewagę nad innymi patelniami – pozbawione są sztucznych powłok! Posiłki zachowują swój niepowtarzalny smak i aromat, a szczególnie dania jednogarnkowe, typu cygański kociołek, czy wszelkie gulasze z ziemniakami, kuszą zmysły. Wiele gospodyń docenia fakt, ze patelnię żeliwną można wkładać do piekarnika. Jest też odporna na uszkodzenia mechaniczne i nagrzewa się równomiernie po całości. Jeśli ma jakiś wady, to takie, że kosztuje sporo i jest ciężka. Do przygotowywania potraw trzeba używać więcej tłuszczu, patelnia nie nadaje się do zmywarki i nie każdy model będzie kompatybilny z płytą indukcyjną.

Nie ma patelni idealnej, ale są te, które mają najmniej wad i przygotujesz na nich smaczne potrawy. Warto mieć chociaż dwa rodzaje patelni, choćby w razie potrzeby przygotowywania dwóch posiłków obiadowych. Zawsze, zanim posłucha się opinii innych, można porównać je i wybrać tę, która sprawdzi się najlepiej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRezonans magnetyczny
Następny artykułChlorofil do picia – dlaczego warto?
Redakcja ZdrowieNaTopie.pl

Oszalałam na punkcie zdrowego odżywiania i ćwiczeń, ale wiecie co? Było warto, czuje się o niebo lepiej! A teraz postanowiłam zarazić innych swoją pasją :-)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ