Awokado jest owocem, które posiada dużą ilość właściwości leczniczych oraz wartości odżywczych. Dodatkowo awokado obniża poziom naszego cholesterolu, a występujący w nim potas reguluje odpowiednie ciśnienie krwi. Awokado obecnie jest jednym z najkaloryczniejszych owoców.
Jakie jeszcze właściwości ma awokado?
Awokado posiada wiele wartości odżywczych na przykład tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna. W awokado mało jest cukrów prostych, dodatkowo jest on bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych-omega-9 . Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Dodatkowo zawiera on też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki obecności tych tłuszczów ważne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalneZawiera on również sporo witamin C, E i A. Są to silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo posiada witaminy z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jest w nim również luteina i zeaksantyna, które świetnie wpływają na nasze oczy.
Czy warto jest sięgnąć po awokado?
Awokado słynie ze swojego zbawiennego wpływu na nasze samopoczucie. Wpływa to na to, że są one bogate zarówno w liczne składniki mineralne i witaminy, jak i również idealnie dopełniają nasze menu. Owoc ten jest polecany przede wszystkim latem, ponieważ zawiera on bardzo dużo wody.
Jakie są właściwości awokado?
Awokado charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością tłuszczu i ogromną kalorycznością. Czyli w średniej wielkości tego owocu znajduje się około czterdzieści gram tłuszczu, stanowi to około piętnastu procent masy owocu. Pamiętajmy też o kwasie oleinowym obniża on stężenie tego złego cholesterolu LDL w naszej krwi oraz pomniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i prostaty. Poza tym owoc awokado jest również niezwykle bogaty w wszelkie wartości odżywcze.
Dlaczego należy jeść awokado?
*owoc jest bogaty w witaminy B oraz E i K,
*zawiera wiele kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, wpływają one na szczelność ścian tętnic i poziom cukru w krwi,
*kwas oleinowy zmniejsza poziom cholesterolu w krwi,
*to źródło potasu wspomagające pracę serca i mięśni,
* wzmacnia odporność oraz wspomaga procesy przeciwzapalne,
*jest źródłem kwasu foliowego,
* zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu,
* wspomaga procesy trawienne i wchłanianie witamin bądź składników mineralnych
Regularne spożywanie awokado:
*wpływa na sprawność przewodzenia nerwowego , poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega wystąpieniu popularnej choroby Alzheimera,
*obniża poziom cholesterolu, zwiększa stężenie HDL i obniża ciśnienie tętnicze naszej krwi,
* poprawia czynność oka i przeciwdziała uszkodzeniom powstałym w skutek występującego stresu oksydacyjnego,
* stabilizuje poziomu cukru we krwi i zapobiega jego skokom bądź wahaniom.