Przepis na zrzucenie wagi jest prosty – więcej ćwicz, mniej jedz. Nie warto jednak katować się podejrzanymi „dietami cud” ani ograniczać posiłków do minimum – w ten sposób możesz jedynie nabawić się problemów zdrowotnych i ulec efektowi jo-jo. Mądra dieta to nie jednorazowy zryw, ale program żywieniowy na całe życie. Sprawdź zatem, co jeść, aby schudnąć i raz na zawsze pozbyć się nieestetycznej oponki.

Czego unikać? Produkty, od których łatwo utyjesz

Wrogiem ładnej sylwetki bez wątpienia są słodycze. Zawierają mnóstwo pustych kalorii – jeden batonik to średnio od 100 do 280 kcal, a ponadto charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po zjedzeniu batonika w twoim organizmie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy, po czym następuje równie szybki spadek. Po krótkim zastrzyku energii znów odczuwasz głód, co bynajmniej nie sprzyja zrzuceniu wagi. Co więcej, produkty o wysokim IG przyspieszają odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia. Oprócz słodyczy wysoki indeks glikemiczny dotyczy takich produktów jak: piwo, białe pieczywo, biały ryż, majonez, tłuste mleko, miód, dżemy, pizza, kasze, ziemniaki i banany.

Twój przyjaciel błonnik

Jeśli nie wiesz, jak zrzucić zbędne kilogramy, zacznij od wprowadzenia do diety produktów o wysokiej zawartości  błonnika. Na czym polega jego fenomen? Otóż posiłek wysokobłonnikowy zapewnia uczucie sytości na dłużej, a w rezultacie zjadasz mniej, nie tracąc przy tym energii. W dodatku błonnik reguluje pracę jelit i „wymiata” niestrawione resztki pokarmu – tym sposobem czujesz się lżej i nie masz problemu z zaparciami. W takim razie co jeść, aby schudnąć? Sporo błonnika zawierają warzywa i owoce, np. marchew gotowana, brokuły, fasola i inne strączki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, porzeczki. Jednak najwięcej błonnika znajdziesz przede wszystkim w wyrobach zbożowych z pełnego przemiału – pieczywie pełnoziarnistym, otrębach, płatkach owsianych, tortilli kukurydzianej. Pamiętaj jednak, że spożywanie produktów wysokobłonnikowych ma sens jedynie wówczas, jeśli będziesz pić dużo wody (2 litry dziennie).

Co jeść, aby schudnąć? Naturalne spalacze tłuszczu

Odchudzanie bez diety to pięknie brzmiący slogan, ale czy ma coś wspólnego z prawdą? Okazuje się, że tak! Wystarczy wybierać naturalne produkty przyspieszające przemianę materii. Po spożyciu termogeników organizm wytwarza więcej ciepła i tym samym zużywa więcej kalorii. Aby nadrobić straty energetyczne, organizm wykorzystuje zalegającą tkankę tłuszczową, dzięki czemu możesz pozbyć się nadwagi bez diety. Do naturalnych termogeników należą m.in.: guarana, chilli i inne ostre przyprawy, czerwone wino, zielona i czerwona herbata, kawa, mango oraz karczochy.

Już wiesz, co jeść, aby schudnąć i czego unikać w trosce o dobrą sylwetkę. Jednak musisz także pamiętać o regularnych posiłkach, które zapobiegną napadom wilczego głodu. Wygłodzona masz większy apetyt niż zwykle, a w celu jego zaspokojenia możesz łatwo sięgnąć po fast food lub kaloryczne przekąski.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ