Dieta kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami – stronimy od fast foodów, cukru i przede wszystkim łakoci. Nie oznacza to wcale rezygnowania ze słodkich przyjemności. Oprócz zdrowych zastępników i mniej kalorycznych, domowych wypieków, często zaleca się, by włączyć do zdrowego jadłospisu gorzką czekoladę.

Czy słusznie?

Przeciwnicy zarzucają czekoladzie kaloryczność i pogłębianie próchnicy, natomiast zwolennicy wskazują na bogactwo magnezu i endorfin. Prawda jak zwykle leży po środku, lecz zanim poznamy fakty i mity, warto wiedzieć, po jaką tabliczkę sięgnąć. Wystarczy zwracać uwagę na skład i wybierać ten, który ogranicza się do kakao, tłuszczów i słodu. Najlepiej sięgać po czekoladę powyżej 70%, ponieważ wysoka zawartość kakao przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Czekolada uczula

To fałsz. Kakao może uczulać tylko w przypadku, gdy mamy do tego skłonności. Najczęściej jednak uczulenia i alergie spowodowane są dodatkami do czekolady np. orzechów, nadzienia.

Czekolada wzmacnia organizm

To prawda. Tabliczka czekolady zawiera aż 560 kcal. Ze względu na tak wysoką kaloryczność dodaje nam sił i jest dobrym sposobem na szybką regenerację organizmu. Czekolada ze względu na dużą zawartość flawonoidów ma korzystny wpływ na układ krążenia. Stwierdzono, że zapobiega agregacji płytek krwi (powstawaniu zakrzepów), więc chroni przez zawałem serca. Zwłaszcza spożycie gorzkiej czekolady pozwala utrzymać naczynia krwionośne w dobrym stanie.

Czekolada poprawia samopoczucie

To prawda. Jeśli potrzebujemy szybko poprawić sobie humor należy sięgnąć po czekoladę. Zawiera selen i cynk, które przyczyniają się do wydzielania substancji znieczulających i osłabiających odczuwanie stresu, czyli endorfin. Endorfiną, której poziom wzrasta po zjedzeniu czekolady jest fenyloetyloamina – jej poziom rośnie również gdy się zakochamy!

czekolady a dieta - czy warto po nią sięgać

Czekolada przyczynia się do powstawania próchnicy

To fałsz. Po spożyciu czekolady pH (kwasowość) nieznacznie się obniża. Czekolada szybko ulega rozpuszczeniu, dlatego jest mało prawdopodobne, aby powodowała próchnicę na zębach. Wręcz przeciwnie – odkryto, że czekolada może hamować rozwój tej bakteryjnej choroby. Zawiera garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Najlepiej jeść gorzką czekoladę, ponieważ zawiera ona najwięcej garbników i magnezu – jednego ze składników budulcowych zębów.

Czy faktycznie ma odchudzające właściwości?

Na diecie przede wszystkim zahamuje apetyt na potrawy słodkie, tłuste i słone, a także pozwoli zachować uczucie sytości na długi czas. Zawiera około 10% błonnika pokarmowego w 100 gramach, a zatem reguluje pracę jelit. Dzięki kofeinie przyspiesza metabolizm kwasów tłuszczowych i pobudza – na przykład do intensywnego treningu. Substancje odpowiedzialne za redukcję tkanki tłuszczowej to teobromina i teofilina. Co istotne: czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego jedzenie jej wiąże się z wolnym tempem wzrostu poziomu cukru we krwi.

Czy mimo wszystko tuczy?

W nadmiernych ilościach – tak. Nie ma wtedy dużej różnicy, czy jest to czekolada mleczka, biała czy gorzka – każda wersja stanowi wysokokaloryczną przekąskę. Natomiast czekolada light zamiast cukru ma dodatek słodzika, co najczęściej nie odejmuje wielu kalorii, a tylko stanowi alternatywę dla diabetyków Wiosek? Jedz gorzką czekoladę, ale nie objadaj się nią! Kilka kostek jako przekąska dostarczy nie tylko pozytywnej energii, ale również świetnie uzupełni zdrowy jadłospis.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ