Miód jest znany ludziom od setek lat i tyle samo cieszy się ogromną popularnością wśród koneserów słodkich, wyjątkowych smaków. Jednak nie tylko ze względu na swoje walory smakowe może być chętnie spożywany. Równie ważne są jego zalety zdrowotne. Co zatem warto o nim wiedzieć i dlaczego właściwie powinniśmy sięgać po miód?

Czym jest miód i jak powstaje?

Miód to naturalny, słodki produkt wytwarzany przez pszczoły. Może powstawać z nektaru zbieranego przez pszczoły (miód nektarowy nazywany jest kwiatowym) lub też z wydzieliny owadów, głównie mszyc, która również jest zbierana przez pszczoły (miód spadziowy). Zebrany substrat jest następnie poddawany przez pszczoły obróbce: oddawane są do niego substancje własne, jest odwadniany i gromadzony w charakterystycznych plastrach w celu dojrzewania.

Miody naturalne słyną z tego, że są bogate w witaminy i minerały. Jakie zatem dokładnie składniki odżywcze możemy w nich znaleźć? Przede wszystkim należą do nich cukry proste (glukoza i fruktoza), białka, enzymy, kwasy organiczne (decydują o jego smaku), olejki eteryczne (wpływają na zapach) i barwniki (decydują o kolorze).

Bardzo ważnym składnikiem miodu są oczywiście także witaminy, wśród których znajdziemy przede wszystkim witaminę A, B2, C i PP. Z kolei pomiędzy minerałami możemy wyróżnić wapń, fosfor, żelazo, magnez, wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i wiele innych. Większość z nich znajduje się tam w ilościach śladowych i są związane w formie cząsteczek metaloorganicznych, co przekłada się na ich pozytywne działanie na organizm człowieka.

Miód na odporność

Jedną z najbardziej znanych i cenionych właściwości miodu jest podnoszenie odporności. Ze względu na wysoką zawartość wymienionych wcześniej składników, miody działają stymulująco na układ odpornościowy. Wykazują także silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, co pomaga w zwalczaniu potencjalnych infekcji.

Miód na kompleksową poprawę zdrowia

Dostarczanie witamin i minerałów (również śladowych) do organizmu pozytywnie wpływa na całe jego funkcjonowanie. Miód może dzięki temu poprawiać pracę wątroby, metabolizm i wchłanianie substancji odżywczych z innych rodzajów pożywienia. Dodatkowo miód obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, chroniąc tym samym przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.

Miód jako afrodyzjak

Miody polskie dostępne na stronie naszapszczelarnia.pl to nie tylko pożywienie zdrowe i smaczne, ale też pełne niemal czarodziejskiej mocy. Już w starożytności miód był stosowany jako afrodyzjak i wciąż może być tak wykorzystany. Związki w nim zawarte wpływają bowiem korzystnie na popęd seksualny.

Dodatkowo należy pamiętać, że słodki smak wspaniale działa na kubki smakowe i pobudza mózg do wydzielania endorfin, podnosząc poziom naszego zadowolenia. Jeśli więc dodamy miód do potraw i zadbamy o odpowiedni nastrój, miły wieczór we dwoje jest wręcz gwarantowany.

[Głosów:3    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ