Walka z niewidzialnym wrogiem jest z góry skazana na porażkę – nie masz pojęcia kiedy i z jaką siłą uderzy. Możesz jednak przygotować się na wypadek ataku, dbając o swoją armię i utrzymując ją w pogotowiu. Wirusy przeziębienia i grypy kontra żołnierze układu odpornościowego. Kto wygra tym razem i czy w sezonie jesienno-zimowym zawsze musi towarzyszyć Ci kaszel, ból gardła, katar i gorączka?

Nie możesz przewidzieć, kiedy dopadnie Cię infekcja i nie zawsze jesteś w stanie zareagować odpowiednio wcześnie, aby zapobiec jej rozwojowi. Dlatego warto wspierać swój układ odpornościowy przez cały rok, a w ramach profilaktyki włączyć do codziennej diety sok na przeziębienie.

Sok na przeziębienie pomaga usunąć toksyny

Świeży sok wyciśnięty z owoców lub/i warzyw stanowi bogactwo błonnika, który pobudza jelita do pracy i „czyści” końcowe odcinki przewodu pokarmowego z zalegających mas kałowych. Jako naturalny detoksykant, błonnik przyspiesza wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, a także usuwa nadmiar żółci i cholesterolu. Oczyszczone jelita lepiej funkcjonują, a to właśnie w błonie śluzowej wyściełającej jelita znajduje się najwięcej limfocytów – czyli komórek uczestniczących w tzw. odpowiedzi odpornościowej organizmu. Warzywny lub owocowy sok na przeziębienie utrzymuje jelita w dobrej kondycji, tym samym wzmacniając naturalną obronę organizmu przed wirusami i bakteriami.

Sok jako źródło naturalnych antybiotyków

Niektóre warzywa i przyprawy działają równie skutecznie jak apteczne antybiotyki. Jednak w odróżnieniu od farmaceutyków, nie mają niepożądanych skutków ubocznych i nie wyjaławiają mikroflory jelitowej (która ma ogromne znaczenie dla odporności).  Jeśli zatem chcesz uchronić się przed chorobą albo zwalczyć ją w początkowym stadium, regularnie pij warzywny sok na przeziębienie doprawiony naturalnym antybiotykiem. Taki napój polecamy zwłaszcza przy infekcjach bakteryjnych, które objawiają się bólem gardła, powiększonymi węzłami chłonnymi czy podwyższoną temperaturą. Działanie antybiotyczne ma m.in. czosnek, cebula, imbir, chrzan, żurawina, a także przyprawy – oregano, bazylia i tymianek.

Sok na przeziębienie – bomba witaminowa wzmacniająca odporność

Określenie „bomba witaminowa” to jedynie skrót myślowy, gdyż naturalne soki warzywno-owocowe obfitują nie tylko w witaminy, ale również inne dobroczynne substancje. Pełno w nich minerałów, enzymów, substancji o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniaczy oraz fitochemikaliów (np. flawonoidów i karotenoidów). Sok wzmacniający odporność powinien zawierać zwłaszcza cytrusy będące doskonałym źródłem witaminy C, która jest podstawowym składnikiem leków na przeziębienie. W prozdrowotnym koktajlu owocowym nie może zabraknąć zwłaszcza grejpfruta (leczy katar), malin (działa jak aspiryna) oraz ananasa (rozrzedza śluz). Pamiętaj jednak, że nawet najlepszy sok na przeziębienie nie pomoże, jeśli Twój układ odpornościowy będzie nieustannie osłabiany używkami, życiem w ciągłym stresie czy złą dietą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ