Moda na zdrowy tryb życia nie tylko nie przemija, ale przybrała wręcz rozmiary świeckiej religii. Trening rozpoczyna i kończy dzień, a piramida żywienia dyktuje menu dla całej rodziny. Dbanie o prawidłowe żywienie i aktywność fizyczna to prawdopodobnie najlepsze nałogi, jakim ulega ludzkość. Ale czy zdrowe życie wymaga codziennych wyrzeczeń? Czy można przestrzegać racjonalnej diety, a mimo to jeść smacznie i do syta?
Przetworzona żywność na cenzurowanym
Im bardziej przetworzona żywność, tym mniej składników odżywczych, a więcej chemii – barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku, szkodliwych związków wytrącających się podczas obróbki termicznej. Oczywiście odradzamy spożywanie surowego mięsa czy ryb – w ten sposób możemy doprowadzić jedynie do ciężkiego zatrucia lub zakażenia pasożytami. W trosce o zdrowie warto natomiast sięgać po sezonowe warzywa i owoce, które możemy podawać także w postaci surówek, sałatek czy smoothie. Z warzyw koniecznie przygotujmy domowe kiszonki – w zimie będą nieocenionym źródłem witamin i probiotyków.
Zdrowe metody przyrządzania posiłków
Aby prowadzić zdrowy tryb życia nie musimy rezygnować z ciepłych posiłków. Możemy przyrządzać potrawy w taki sposób, aby przestały stwarzać zagrożenie zatruciem (mięso), a jednocześnie zachowały maksimum wartości odżywczych. Najzdrowszym sposobem na przygotowanie warzyw, ryb i mięsa jest gotowanie na parze. Nie tracimy witamin i składników mineralnych, a żywność zachowuje apetyczny kolor, zapach i wygląd. Tradycyjne gotowanie również nie jest szkodliwe, jednak wówczas warto wykorzystać wodę (np. do bulionu), w której zostało sporo witamin. Jeśli koniecznie musimy zjeść coś smażonego, unikajmy długotrwałego smażenia w głębokim oleju i wybierajmy tłuszcze o wysokim punkcie dymienia tj. masło klarowane, olej kokosowy, rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowaną oliwę. Oczywiście zamiast smażenia najlepiej zastosować inne, zdrowsze metody obróbki termicznej – duszenie, pieczenie w rękawie czy grillowanie na patelni grillowej.
Super produkty – gwarancja na zdrowe życie
Zdrowe odżywianie to podstawa, jeśli chcemy uniknąć poważnych chorób i dożyć sędziwego wieku. Nasz cel będzie łatwiejszy do osiągnięcia, gdy w diecie nie zabraknie produktów o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i fitochemikaliów. To tak zwane superfoods, czyli produkty o unikalnych właściwościach odżywczych, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu i wykazują skuteczność w profilaktyce wielu chorób. Głównym zadaniem super żywności jest zwalczanie wolnych rodników, które poprzez stres oksydacyjny niszczą strukturę komórek, przyśpieszają starzenie i wyzwalają procesy chorobotwórcze. Jeśli zatem chcemy prowadzić prawdziwie zdrowy tryb życia, w naszej kuchni powinny znaleźć się takie produkty jak: czosnek, rukiew wodna, kapusta pekińska, szpinak, botwinka, natka pietruszki, jarmuż, czerwona papryka, pomidory, dynia, brukselka, marchew, cytryny, truskawki, a także egzotyczne: nasiona chia, jagody acai i jagody goji.