Zakup prawdziwego miodu staje się coraz trudniejszy, ponieważ nawet pszczelarze w małych pasiekach mieszają prawdziwy miód ze sztucznym miodem.

Kiedy nie jesteśmy pewni skąd pochodzi kupowany miód, bardzo przydatna może być możliwość sprawdzenia jego jakości. Nie bez powodu miody naturalne, dzięki swoim właściwościom leczniczym, są tak szeroko stosowane, ponieważ znajdują się w nich węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne nektarowe, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i kwas foliowy.

Wyróżnia się on także właściwościami zapobiegawczymi i leczniczymi. Aby odróżnić ten naturalny, należy skupić się na jego smaku. Początkowo miód bez dodatków jest bardzo słodki. Po pewnym czasie uwalniają się naturalne aromaty. W ustach powinniśmy po spróbowaniu prawdziwego miodu mieć lekkie uczucie gotowania, a gardło powinno nas zacząć delikatnie drapać. Jeśli taki posmak się nie pojawia, to z pewnością jest to sztuczny produkt z wody i cukru. Konsystencja miodu sztucznego powinna być jednolita i praktycznie całkowicie pozbawiona grudek. Sztuczny miód charakteryzuje się też łatwością jeśli chodzi o rozpuszczanie w wodzie. Miód może być dobrze przechowywany przez rok, ale musi krystalizować się kilka miesięcy po zbiorach. Jest to naturalny proces, który zawsze odbywa się w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych ani działania leczniczego. Sztuczne miody nie krystalizują się. Tym samym jest to jedna z metod kontroli jakości produktu.

Wśród miodów naturalnych to  miód malinowy ma wysoką wartość odżywczą,  z tego powodu będzie idealnym produktem dla osób pozbawionych energii, ale także dla dzieci, które potrzebują go do prawidłowego rozwoju. Wykazuje się on właściwościami relaksującymi i wzmacniającymi, które zapewniają naszemu organizmowi lepszą kondycję fizyczną i poprawiają nasze samopoczucie. Miód ten może być szczególnie korzystny dla układu krwionośnego, ponieważ całkiem skuteczni obniża ciśnienie we krwi i poprawia jej krążenie, a także pobudza nasz organizm do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wzmacnia oraz chroni wątrobę a także zwiększa wydzielanie żółci. Warto wiedzieć, że miód malinowy ma silne działanie antypiretyczne i rozgrzewające, co czyni go naszym sojusznikiem podczas leczenia chorób dróg oddechowych oraz w okresie przeziębienia lub grypy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ