Ostatnimi czasy bardzo często słyszy się w mediach rozmowy na temat witaminy D i jej wpływu na ludzki organizm. Niektóre opinie skupiają się na tym, iż przeciętny człowiek, mimo że posiada jej niedobór nie musi martwić się o uzupełnianie go. Inaczej kwestia wygląda w przypadku osoby uprawiającej sport, której zależy na efektownym zbudowaniu mięśni. Dlaczego witamina D jest tak ważna w diecie sportowca?
Witamina D – słów kilka
W ludzkim organizmie witamina D zostaje przekształcana w hormon steroidowy, który wykazuje duży wpływ na siłę mięśni. Aktywna jej forma łączy się z receptorami błony i jądra komórek nerwowych, dzięki czemu zostaje zwiększona siła skurczu mięśni oraz przyspiesza się synteza białka. Liczne badania naukowe wykazują, że receptory te mają duży wpływ na zwiększenie siły i masy mięśniowej u człowieka.
Jak powszechnie wiadomo, witaminę D możemy znaleźć przede wszystkim w słońcu. Jednak w Polsce nieczęsto zapewnione są warunki, aby zahamować ryzyko jej niedoboru. Przez co najmniej pół roku na zewnątrz jest szaro i deszczowo. Jak więc dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witaminy D?
Jedną z możliwości jest dostarczenie jej przez pożywienie. Jednak ta metoda też nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na ten związek. Warto więc zadbać o to, aby między posiłkami przyjmować 1000 międzynarodowych jednostek witaminy D (2 razy dziennie).
Witaminę D możemy znaleźć w :
- tranie i olejach z ryb
- rybach (zwłaszcza tych tłustych, np.: śledź, tuńczyk, łosoś, makrela, sardynki)
- wątrobie i podrobach zwierzęcych
- białkach jaj
- mleku i przetworach mlecznych, np.: sery, masło, śmietana, jogurty
Oprócz pożywienia sportowcom zaleca się też przyjmowanie witaminy D w kapsułkach (w czystej postaci), aby zadbać o uzupełnienie dziennego zapotrzebowania organizmu.