Diety cud skutkujące niezdrowo wychudzoną sylwetką i efektem jo-jo powoli odchodzą do lamusa. Nadal chcemy być fit, ale już nie kosztem zdrowia i dobrego samopoczucia. Przestaliśmy traktować piramidę żywienia jak „wymysł dietetyków”, a coraz chętniej przestrzegamy jej zaleceń w układaniu codziennego jadłospisu. Oczywiście nadal popełniamy błędy, ale pytając jak się odżywiać, mamy większą świadomość tego, w jaki sposób pożywienie decyduje o naszym wyglądzie, zdrowiu i długości życia i że ekstremalne ograniczanie kalorii nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Co jeść, aby nie przytyć

Zwolennicy diety raw mają rację – to właśnie surowe warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Jako produkty nieprzetworzone, są wolne od dodatkowych kalorii i szkodliwych związków wytrącających się podczas obróbki termicznej. Stanowią także bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i fitozwiązków, które chronią organizm przed chorobami i dbają o sprawne funkcjonowanie układów. Owoce i warzywa zawierają również błonnik, który jest jednym z największych sprzymierzeńców szczupłej figury.

Zdrowia dieta polega również na mądrym wyborze przy stoisku z pieczywem. Wyroby z białej mąki są niepełnowartościowe, ponadto mają wysoki indeks glikemiczny, przez co zwiększają ryzyko nadwagi, chorób serca i cukrzycy. Zamiast nich należy sięgać po chleb i bułki z mąki nieoczyszczonej. Pieczywo pełnoziarniste to źródło węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo przez dłuższy czas, dzięki czemu zachowujemy wigor przez cały dzień. W dodatku ciemne pieczywo zawiera dużo błonnika, a tym samym usprawnia trawienie i zapobiega nadwadze.

Czy mięso i tłuszcz są zdrowe?

Jak się odżywiać, żeby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? W piramidzie żywienia nie zabrakło również miejsca dla ryb i drobiu, a także tłuszczów pochodzenia roślinnego. Cennym składnikiem diety są tłuste morskie ryby, gdyż zawierają kwasy omega-3, które determinują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i działają przeciwzapalnie.

Od czasu do czasu warto przygotować obiad z dodatkiem chudego mięsa drobiowego, będącego źródłem białka odpowiedzialnego m.in. za budowę i pracę mięśni, odporność organizmu oraz regulowanie procesów biochemicznych. Zamiennikiem białka pochodzącego z mięsa mogą być rośliny strączkowe, które chronią przed chorobami układu krążenia i pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Co jeść, aby zachować zdrowie? W diecie nie należy unikać przetworów mlecznych tj. maślanki, kefiru i jogurtów naturalnych. Nie tylko dostarczają cennego wapnia (przeciwdziałają osteoporozie), ale i stanowią źródło probiotyków, które mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a przez to wspierają układ odpornościowy.

Wiele osób dbających o ładną sylwetkę stroni od tłuszczów. Tymczasem w olejach roślinnych (rzepakowym, oliwie z oliwek, lnianym) znajdziemy mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko regulują pracę układu nerwowego, ale również wspomagają trawienie, zapobiegają infekcjom, dbają o skórę i chronią przed nowotworami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ